Steeds meer mensen kiezen voor een slimme beveiliging van hun woning. Voor de één betekent dit een inbraakbeveiliging op basis van verschillende lagen. Voor de ander gaat het om de combinatie van verschillende op het internet aangesloten beveiligingssystemen. Denk bijvoorbeeld aan slimme deurbeveiliging, waarbij het slot middels een app op je telefoon of tablet te openen is. Je hoeft geen fysieke sleutel meer mee te nemen om je huis aan het eind van de dag binnen te kunnen komen. Naast een slim slot op de voordeur, is ook het gebruik van slimme camera’s populair. Je ziet het steeds vaker terugkomen in de raambeveiliging van huishoudens. Niet gek, daar ramen regelmatig een groot risico vormen in de beveiliging van woningen.
Slimme inbraakbeveiliging op basis van drie lagen
Het beveiligen van een woning gebeurt over het algemeen aan de hand van een model met drie lagen. De eerste laag wordt gevormd door het slot op de voor- en achterdeur, gecombineerd met de sloten op ramen. Het is van belang dat deze sloten voldoende weerstand bieden, wanneer inbrekers een inbraakpoging wagen. Is het niet om een inbraak te voorkomen, dan is het wel om een inbraakpoging te vertragen. De kans dat inbrekers door omwonenden worden opgemerkt neemt hiermee toe.
Twee laag met een alarmsysteem
Een tweede laag in een slimme inbraakbeveiliging wordt gevormd door een alarmsysteem. Je kunt zo’n alarmsysteem zelf samenstellen, of dit systeem als pakket in een webshop bestellen. De voorkeur gaat uit naar de eerste optie, daar je het alarmsysteem in dit geval aan kunt passen aan de risico’s in de beveiliging van je woning. Een slotenmaker kan hulp bieden bij het identificeren van deze beveiligingsrisico’s.
Slimme camera’s in de derde laag
Tot slot wordt de derde laag van een slimme beveiliging gevormd door beveiligingscamera’s. Populair is het gebruik van een slimme deurbel. Ook een beveiligingscamera aan de gevel kan een goed idee zijn. Je hebt hierbij de keuze tussen een echte beveiligingscamera en een zogenaamde dummycamera. Dat tweede model neemt geen beelden op, maar schrikt inbrekers wel af.
Slimme sloten hebben de toekomst
Naast de verschillende slimme camera’s, lijken slimme sloten de toekomst te hebben. Deze sloten werken bijvoorbeeld op basis van bluetooth. Zodra je telefoon in de buurt van het slot komt, stuurt de telefoon een signaal uit. Het slot zal zichzelf vervolgens ontgrendelen. Je hoeft geen fysieke sleutel meer te gebruiken om de woning binnen te komen. Andere sloten werken op basis van een verbinding via het internet en zijn te openen met een app op je telefoon. In de praktijk kiest men vaak voor een slim, modern slot met een klassiek slot als back-up. Het kan immers voorkomen dat de batterij van je telefoon leeg is als je probeert de woning binnen te komen. Met het klassieke slot kom je de woning alsnog binnen in zo’n situatie. De verwachting is dat deze sloten zich de komende jaren steeds verder zullen ontwikkelen en uiteindelijk definitief een alternatief vormen voor het klassieke slot.