Wanneer heb jij de inbraakpreventie van je woning voor het laatst van een upgrade voorzien? De afgelopen jaren gebruikten inbrekers steeds vaker grof geweld om een woning binnen te dringen. Niet alleen zorgde het voor schade aan veel sloten, ramen en deuren; ook zorgde het voor bijzonder vervelende situaties voor bewoners van deze huizen. Simpele aanpassingen aan de inbraakpreventie van je woning kan er al toe leiden, dat de kans op een inbraak sterk afneemt. Heb je bijvoorbeeld al eens gekeken naar de verschillende alarmsystemen die worden aangeboden? Of de mogelijkheden die je hebt, wanneer je beveiligingscamera’s rond je woning wilt plaatsen? In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je een woning beveiligt tegen een inbraak.
Inbraakpreventie middels drie verschillende lagen
Bij het verbeteren van de inbraakpreventie in huis wordt vaak naar drie verschillende lagen gekeken, namelijk: de gebruikte sloten, een alarmsysteem en de preventie middels beveiligingscamera’s. Aan de hand van deze drie lagen kun je voor doelgerichte verbeteringen zorgen in de beveiliging van je woning. Past het slot wat je op ramen en deuren gebruikt nog bij de huidige tijd? Inbrekers ontwikkelen hun inbraakmethodes. Het maakt dat een anti-kerntrekcilinder tegenwoordig onmisbaar is. Daar waar sloten voorheen lang niet altijd van deze vorm van beveiliging voorzien werden.
Laag 1: vervang de bestaande sloten op ramen en deuren
Mocht blijken dat het huidige slot op je ramen en deuren niet meer past bij de standaarden van de huidige tijd, dan is het verstandig deze te (laten) vervangen. Sloten vervangen is geen eenvoudige klus; laat het uitvoeren door een slotenmaker. Bij het bestellen van nieuwe sloten is het verstandig te kijken naar de beoordeling van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze stichting beoordeelt sloten op basis van de weerstand die ze bieden bij een inbraakpoging. Des te meer sterren een slot heeft, des te groter is de kans dat een inbraak mislukt; inbrekers krijgen de deur niet open, of de inbraakpoging duurt zo lang dat zij worden opgemerkt door omwonenden.
Laag 2: installeer een alarmsysteem in huis
Heb je momenteel nog geen alarmsysteem in huis? Het is sterk aan te raden deze wel te laten installeren. Voordat je een alarmsysteem installeert, dien je een inventarisatie uit te voeren van de beveiligingsrisico’s binnen je woning. Denk aan een slecht beveiligd raam naast de regenpijp. Een slotenmaker kan je helpen zo’n alarmsysteem samen te stellen, passend bij de geïdentificeerde beveiligingsrisico’s. Liever een snelle oplossing? In verschillende webshops en bij bouwmarkten worden kant-en-klare alarmsystemen verkocht.
Laag 3: schrik inbrekers af met een beveiligingscamera
Om de kans op een inbraak in huis te verkleinen, doe je er alles aan je woning zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Een van de opties die je hierbij hebt is het gebruik van beveiligingscamera’s. Populair is een slimme deurbel naast de voordeur. Een alternatief is een beveiligingscamera aan de gevel. In dat laatste geval heb je de keuze tussen modellen die beelden opnemen en varianten die alleen lijken op een camera, maar geen beelden opslaan.